Enkele maanden geleden vertrokken mijn moeder en ik naar Oman, een golfstaat naast Saudië-Arabië, Jemen, Abu Dhabi, Dubai, enz… Ik had geen idee hoe het er was en had me ook niet op voorhand ingelezen.
Het liefst ervaar ik op een reis alles op het moment zelf, om dan achteraf de verklaringen te zoeken. We gingen er met Koning Aap en hadden een lokale gids, een aangename man in een traditioneel wit gewaad.
Een gepolijst gelaagd land
Wat me opviel is dat Oman dag na dag een andere aanschijn gaf. Het rijke gepolijste land bestaat uit een gelaagdheid die je als bezoeker pas kan begrijpen als je er even bent. Dit is met alle landen zo, maar bij Oman viel me dit nog meer op.
Ik wist tot nu toe nooit wat een cultuurschok was, maar ik denk dat ik er ook eentje heb ervaren tijdens het bezoek! Hier vind je enkele opmerkzaamheden.
Alchohol
Onze gids vertelde op dag één dat Omani geen alcohol mogen drinken. Als toerist ga je er vanuit dat de meeste mensen deze voorschriften volgen. We leerden al snel dat Omani ook plezier en vertier zochten en ’s avonds zag je de lokale Omani toekomen in de toeristenbars, ontkleed van hun wit traditioneel gewaad om een lekkere pils met een grote schuimkraag te bestellen. Hoe zou je zelf zijn?

The expat life
Onze gids vertelde dat 40% van de bevolking expats zijn. Voor mij klinkt het woord ‘expat’ als een rijke buitenlander die een fancy appartement huurt en werkt als diplomaat in de hoofdstad. In realiteit zijn ‘expats’ gastarbeiders uit omringende landen zoals Indië en Pakistan. Zij komen werken aan een loon waar de Omani liever hun bed niet voor uit komen. Ik had de indruk dat Omani’s deze klassenmaatschappij ook volledig normaal vinden en niet verbergen. We keken hier als buitenstaande toerist van op, hoewel er bij ons ook grote loonkloven zijn maar je wordt meer geholpen.Utopia
Ben je een Omani? Dan kan je op beide oortjes slapen want je kan genieten van gratis onderwijs, ziekenzorg, …Sinds sultan Qaboos aan de macht kwam in de jaren zeventig heeft hij grote stappen ondernomen om het land vooruit te helpen. Ook meisjes krijgen eindelijk goed onderwijs en dat merk je in de omgang. Oman is een sultanaat, wat een Europeaan als een dictatuur klasseert. De bevolking zelf spreekt over “our gentlement Qaboos” en het viel me op hoe goed ze spreken over de sultan. Misschien spreken de mensen die kritisch zijn zich hier niet over uit tegen een toerist.Eten met de handen
Iedere middag werd er ons een toeristenmaal voorgeschoteld (rijst, kip en vis) in de op elkaar gelijkende restaurantjes. De locals zitten op de grond in aparte ommuurde kamertjes en eten met hun handen. Even wennen, maar het is gemakkelijk en je hebt minder afwas.Ontnuchtering in de vergane glorie
Ik heb het gevoel dat veel Westerlingen denken dat het Midden-Oosten naar Europa opkijkt, mede door tv, kranten en sociale media. Toch merk je wat meewarigheid van sommige Omani als ze zien dat je van het Westen komt. Een voelbare ontnuchtering voor eurocentristen.
